Hva tror dagens ledere om morgendagens kontor?

by 
Evolve
Jan 20, 2023
 | 
5
 min

Ledere i verdensklasse for å dele kunnskap og synspunkter rundt fremtidens ledelse under Norges viktigste lederkonferanse, Oslo Business Forum 2022. Vi tok en prat med dem om hva som til for å få den hybride arbeidshverdagen til å fungere!

Fra vår Evolve-stand benyttet vi muligheten til å undersøke hva disse fremtidsrettede lederne faktisk tenker om morgendagens arbeidsplass og kontor. I tillegg gikk vi helt i nerde-modus og samlet opp spennende forskning rundt tema.

Den hybride arbeidshverdagen er kommet for å bli

Fleksibilitet og hybrid arbeidsdag var nøkkelordene som gikk igjen blant konferansens deltakere. Vi lot oss inspirere og samlet sammen litt relevant forskning som underbygger disse trendene.

Vi i Patentstyret tror den hybride arbeidshverdagen er kommet for å bli. I våre nye kontor legger vi opp for en fleksibel måte å jobbe på. - Elisabet M. Fosse

Trenden om en hybrid og fleksibel arbeidshverdag brer om seg som ild i tørt gress. Vi kan finne eksempler på dette også i norsk næringsliv. Tidlig i 2020 ble det klart at Telenor valgte å selge hovedkontoret sitt på Fornebu. Fra å være eier av 140.800 kvm med kontor, til å bli leietakere samme sted. Dette sammenfalt med hjemmekontorets inntog som ble en suksess for bedriftens ansatte. I tiden etter pandemi-restriksjonene har Telenor valgt å gå fra celle- og åpne kontorlandskap til å fokusere på fleksible og sosiale soner. Med en tanke om at konsentrasjonsarbeidet kan velges å gjennomføres på hjemmekontoret, mens det sosiale møte mellom kolleger er det som skal skje på kontoret.

Usikker på hvem OBF er og hva de driver med? Les mer om dem og hvorfor Evolves helt egne Aziz Chaer er så imponert over arbeidet deres.

Mer hjemmekontor reduserer også reisevirksomheten som medfører redusert tidsbruk og skaper en bedre balanse mellom arbeid og fritid i en mer fleksibel arbeidshverdag. - Anders Krokan til Nettavisen
Se mer fra Evolve sine fleksible kontor på Fornebu her.

Medmenneskelig ledelse i en hybrid arbeidshverdag

En ny type arbeidshverdag bringer naturligvis med seg ulike utfordringer. Men den hybride arbeidshverdager er kommet for å bli, og den nye hverdagen er her allerede. Likevel gjenstår det mange spørsmål -hvordan skal bedrifter legge om hverdagen, hvilke utfordringene gir dette ledere og hva skal til for å gjøre det til en suksess - for både bedrift og ansatte. 

Diagram forenkler den hybride arbeidsmodellen
“Work arrangements in place and time", hentet fra Harvard Business Review

Fra scenen under OBF 2022 stilles spørsmålet om hvordan å være en høyt presterende leder i et hybrid arbeidshverdag. CEO i Assessit, Kaja Eidet Eikeland, jobber med lederrekruttering og organisasjons- og lederutvikling over hele Norge. Hun trekker frem som særlig inspirerende at så mange av foredragsholderne på OBF snakket om viktigheten av å lede bedrifter med kjærlighet og medmenneskelighet.

En hybrid arbeidshverdag endrer arbeid i tid og sted. Folk har gått fra å jobbe på samme sted, og samme tid til å jobbe ulike steder på ulike tider. Før pandemien tilbød få bedrifter fleksibilitet rundt disse punktene, jobb skjedde på kontoret fra 9-16. De som før pandemien tilbød noe fleksibilitet, gjorde det gjerne først og fremst med bare den ene faktoren. De aller færreste tilbød fleksibilitet rundt både arbeidstid og sted - modellen vi i dag kjenner som den hybride arbeidshverdagen: jobb hvor og når du vil.

Ut av pandemien har stadig flere ledere sett med nye øyne på den fleksible arbeidshverdagen som en måte å øke bedriftens produktivitet.

Slik lykkes du med hybrid arbeidshverdag 

For å svare på det o-store spørsmålet om hvordan å lykkes i omstillingen til en hybrid arbeidshverdag lot vi oss inspirere av kompetansehuset ey.com sin langartikkel “Hvordan å være en leder med høy ytelse på en hybrid arbeidsplass” og “How to Do Hybrid Right” fra Harvard Business Review, det bedriftsøkonomiske tidsskriftet til Harvard University. Svært kort oppsummert konkluderer forskningen i disse to artiklene med at ledere må lære seg å forstå hvordan å tilpasse hybride hverdager, handle med rettferdighet, lede med empati, tilrettelegge for uformell sosial læring, bygge nettverk og bruke hybrid kommunikasjon effektivt.

Dette kan du som leder gjøre for at din bedrift skal lykkes i omstillingen til en hybrid arbeidshverdag:

  1. Identifiser nøkkel arbeid og arbeidsoppgaver. Definer hva som er avgjørende faktorer driv for produktivitet og resultater og hvilke støtte det best. Engasjer og intervju ansatte i prosessen, kombiner brukerundersøkelser og lag personas for å kunne ta inkluderende avgjørelser.

  2. Led hybride team med empati og omsorg for de ansattes individuelle, personlige preferanser, ikke bare organisasjonens.
  1. Opptre med fleksibilitet, inkludering og en rettferdighetssans som ikke favoriserer de mer “synlige” ansatte over borte-sittere. Forskning viser at en følelse av urettferdighet kan skade produktivitet, øke sjansene for å bli utbrent og minske kollegialt samarbeid.

  2. Integrer læring i arbeidsflyten ved å snakke med ansatte om hva deres mål er, og hjelp dem med å oppnå dette gjennom delaktig rolleutforming. Tren mellomledere i ledelse av hybride team og invester i verktøy som koordinerer bedriftens mål og timeplaner.

Del tilgangen til ressurser og sørg for at lærings-, sosiale og kommunikasjonsnettverk bygges med en hybrid modell i tankene. Slik at hverken team, enkeltpersoner eller nyansatte blir hengende bakpå fra resten av organisasjonen.

Tror kontorene blir mindre

Inger Bucher fra den finske møbelleverandøren vår Martela, tror fremtidens kontor blir mindre og at folk søker mer fleksibilitet i kontorhverdagen. Dette er også en viktig grunn til deres egen kontormøbel utleie, WASP (workspace as a service) kontoreiere kan leie møblementet som passer til den umiddelbare situasjonen.

Er du interessert i fleksible kontor?

Vi opplever stor etterspørsel etter våre fleksible kontorløsninger og åpner nå flere nye kontor i Oslo. Se våre kontorer på Løren, hvor vi nå også utvider med flere etasjer i det miljøsertifiserte signalbygget, Parallell på Løren.

Og du? Om du ikke rakk å få med deg Oslo Business Forum sin konferanse i år, har de lagt ut billetter for neste års arrangement som du kan sikre deg godbitene allerede nå!

Takk for i år!

Vi finner gjerne en riktig kontorløsning for deg

Andreas Bjørshol
Salgsleder
Evolve
Evolve
Jens Rask Jensen
Porteføljeselger
Evy Marie F. Lavik
Porteføljeforvalter
Merlinda Dresh
Porteføljeforvalter

Ring, chat eller send inn

OSLO
Evolve Karl Johan
Evolve Vulkan
Evolve Oslo S
Evolve Løren
Evolve Nationaltheatret
Evolve Kvadraturen
VIKEN
Evolve Lysaker
Evolve Lensmannslia
Evolve Lillestrøm stasjon
Evolve Drammen stasjon
Evolve Fornebu
ROGALAND
No items found.
VESTFOLD OG TELEMARK
No items found.
Thank you! Your submission has been received!
Obs! Noe gikk feil med utfylling av skjema. Prøv igjen
Evolve
,
Lagårdsveien 80
Close modal button