Hørt om Empower? De som bruker blockchain som et ledd i å digitalisere avfallsstrømmen av plast?

by 
Evolve
Feb 9, 2024
 | 
5
 min

Vel det hadde egentlig ikke vi heller, så vi tok en prat med selskapets COO, Carl Nesset. Viser seg at å oppsummere hva denne gjengen driver med ikke lar seg gjøre på tre setninger. Så ta dette som en advarsel, dette blir litt langt, og litt nerdete.

Vi syns det er for kult at ildsjeler med nyskapende ideer rundt sirkulær økonomi og bærekraft sitter på Evolve kontorer. Vi kunne simpelthen ikke la være å fullt ut forstå hva Empower faktisk driver med. 

COO in Empower, Carl Nesse smiler fra arbeidsstasjonen sin
COO i Empower, Carl Nesset

Hei, Carl! Først vil vi spørre deg om hvilke bøker eller podcaster som har inspirert deg i arbeidet med bedriften?

- Jeg følger mest med på podcaster som Circular Economy PodcastTech, Innovation & Society - The Creative Process og “The circular economy show”.

Så, hvem er Empower - og hva gjør dere? 

Empower startet i 2018, og i begynnelsen gjaldt det å matche dem som ville samle inn plast fra der problemene med plastavfall var store, og matche dem med aktører som ønsket å bidra. 

Målet vårt er å bygge en verden uten søppel, hvor mer av det som samles inn kan få en verdi og resirkuleres, istedenfor at det havner på avveie. Det er et så intrikat problem at ingen kan løse alt alene, nøkkelen ligger i at alle problemstillinger må jobbes ut i tett samarbeid med andre aktører. Det lærer vi på nytt til stadighet.

Andelen plast som produseres hvert år øker fortsatt kraftig, mens andelen resirkulert, ligger stabilt på mellom ca 9%. Det sier seg selv, om vi ikke samler inn mer av plasten som produseres, vil det være store verdier som går tapt, og store problemer tilknyttet alt avfallet. Det er det vi jobber med å løse. 

Det vokser for eksempel frem nye lovverk som tilsier at når man skal lage nye produkter må de bestå av en viss andel resirkulert materiale, da trenger man data og teknologi for å gjøre det på en måte som tilfredsstiller de nye kravene. Det samme gjelder om produktene skal ha egne produktpass, der det skal dokumenteres hva det ferdige produktet består av og hele reisen til materialene.

Fra å bare digitalisere det første leddet (innsamling av plastavfall), har vi vokst til å bli en plattform som gir alle ledd i produksjonsrekken insentiver og enkle måter å bekrefte at de jobber med resirkulerte materialer. Vi håper plattformen kan være en velfungerende og sømløs digital infrastruktur som tilrettelegger for sirkulær økonomi. En plattform som gjør det enklere å digitalisere avfallsstrømmer og samtidig skape merverdi gjennom å dele og lage verdi ut av dataene. Men ja, det var den korte varianten, vi har hatt en reise. 

Høres både utfordrende og spennende ut! Hvordan gjorde dere det? 

Vi brukte den norske pante-modellen som utgangspunkt også skapte vi en global og digital pantelapp for plastavfall. Den digitale pantelappen vil på samme måte som den norske pante-modellen fungere som et insentiv for mer innsamling av plast. Også har prosessen naturlig vokst videre, til å også fokusere på det som skjer videre med plasten etter at den er samlet inn. 

Det overordnede målet er jo å insentivere til innsamling av plast og avfall. Om vi i tillegg skiller materialene i produktet fra hverandre så tidlig som mulig, skaper vi også mer verdifullt materiale av avfallet. Når det kommer til gjenvinning, er resirkulerte materialer mer verdt jo “renere” materialene er, fordi de blir enklere å bruke i nye produkter.

Om man lykkes i å få skilt ut rene fraksjoner med materiale så tidlig som mulig, kan man oppnå enklere og renere fraksjoner av avfallet som er samlet. Da øker avfallet (nå materialet) i verdi og da blir etterspørselen samtidig høyere.

Det ble det viktig å dokumentere og digitalisere hva som skjer med plasten på en måte som gjør at aktørene får tillit og finner verdi i dataene - og sånn begynte vi å lage sporingssystemer.

Sporingssystemer, fortell mer…

Sporing og gode data mener vi kan legge grunnlaget for å oppnå en sirkulær økonomi. En overgang vi må jobbe sammen for å komme til, om vi skal ha sjans til å løse klimaproblemene og problemene i dagens økonomi. 

Illustrert arbeidsflyt hos Empower
Arbeidsflyten til Empower illustrert

Når materialene(det tidligere avfallet) flytter seg mellom aktører, får man egentlig en digital eiendel. Man mottar og evt prosesserer denne eiendelen, før man sender det videre til neste part. Dette figurerer som et digitalt håndtrykk på den fysiske prosessen. Hver part bekrefter at de har sendt og mottatt materialer. Dette gir oss sporing mellom hver aktør frem til endelig produsent. Det er i grove trekk dette som foregår inne på plattformen. Parallelt bruker vi blockchain til å lagre disse håndtrykkene som beviser på at overleveringene faktisk har skjedd. Som aktør kan man da stole på at de registrerte overleveringene har skjedd og ikke er blitt endret på i etterkant. 

 

Empower-teamet diskuterer ivrig fra sofaen i sosial sone på Evolve kontoret i Storgata
Empower-teamet på Evolve kontorene i Storgata.

Hvem er dette relevant for?

Alle aktørene i verdikjeden kan bruke Empower plattformen. Der får alle en digital identitet og kan bekrefte når de mottar materialer - og når de sender dem videre til neste aktør. 

Dette er både alle typer organisasjoner som jobber med innsamling og avfalls- og materialhåndtering av plast, og helt frem til sluttprodusentene som utvikler produkter og trenger sporing av materialene sine til å for eksempel lage produktpass.

Det var for å lage slike produktpass at den norske møbelprodusenten NCP tok kontakt.  Deres stoler er laget av resirkulert tauverk fra oppdrettsindustrien og ønsket et produktpass som forteller om reisen til stolens materiale. I dag har de ferdige produktpass der hver enkelt stol har en QR-kode man kan scanne med mobilen og få opp reisen materialene har hatt. Fra oppdrettsanlegg, via resirkulering i Rørvik og til ny stol produsert på Hemnesberget.

Materialreisen til NCP sine stoler
Empower illustrerer materialreisen til NCP sine stoler.

 

Det har vært en reise fra vi begynte i 2018 til i dag. Våre systemer har digitalisert over 200 000 tonn avfall fra over 40 forskjellige land! Snart kommer vi også med en egen app for å kunne engasjere enkeltpersoner til levering av plast eller annen type avfall. 

Det er mye spennende som vil skje i tiden fremover!

Hvor lenge har dere vært hos Evolve? 

Vi kom til Evolve i mai, og vi sitter på kontorene i Storgata.  Der er det veldig fint å kunne gå ut på kontorets terrasse for å nyte sola, selv om det ikke alltid er så mye sol der, så er det veldig deilig å kunne gå ut å trekke litt luft. 

Vi sitter mest på flex nå, det har vært en god start for oss. På sikt ønsker vi å ha en kombinasjon av fast kontor og flex, på en eller annen måte - men det har vi ikke funnet ut av enda. 

Carl Nesset smiler foran kaffemaskinen mens den serverer han en deilig kopp med Kingcoffe kaffe
En konge dag på kontoret med KingCoffe kaffe.

Hvorfor passer det så bra for dere å leie kontor hos Evolve for dere?

Det er konstant det store tema, å diskutere hva som er den riktige eller perfekte kontorløsningen, men det viktigste i mellomtiden er at vi har fleksibilitet for dem som kan og trenger å være på kontoret. 

Evolve er praktisk og tett på kommunikasjonen i byen. For vår del har det passet veldig bra på grunn av enkel tilgang med både tog og t-bane, og at vi har en stor andel av teamet som jobber remote og kommer innom sporadisk. Å ha en enkel og fleksibel tilgang for disse, har vært viktig for oss. Ikke minst er vi et team som vokser og vi får stadig nye folk som kommer inn, og da trenger vi, igjen - enkle og fleksible ordninger mellom hjemmekontor og å kunne være tilstede sammen, treffe hverandre og ha et sted med tilgjengelige møterom. Det har vært viktig og bra for oss når vi har vært på Evolve. 

Hva setter du mest pris på i nærområdet rundt Evolve kontoret?

Fra nærområde rundt Evolve Storgata er det alltid hyggelig å både kunne gå ut og spise noe sammen etter jobb hvis man trenger det, eller å sitte på et utested i nærheten. Kontoret har en enkel og sentral tilgang på det. 

 

Empower-teamet prater engasjert i sosial sone på Evolve kontoret i Storgata
Empower-teamet i ivrig diskusjon.

Hva gleder du deg til at skjer hos EMPOWER denne høsten ?

Det skjer veldig mye i en startup. Det handler alltid om å ta de neste stegene med teamet, og at vi forhåpentligvis vokser enda mer. At vi klarer å løse alle de “startup-problemstillingene” - å få til både god vekst og å finne gode rytmer i den nye hverdagen etter korona. Det handler for vår del om å fortsette på alt som skjer innenfor sirkulær økonomi og jobbe mot målene vi har om å stadig få mer materialer inn i verdikjeden. å mindre avfall på avveie.

Ring, chat eller send inn

OSLO
Evolve Kime Galleri
Evolve Oslo S
VIKEN
Evolve Asker
Evolve Lillestrøm stasjon
ROGALAND
No items found.
VESTFOLD OG TELEMARK
Evolve Tønsberg
Thank you! Your submission has been received!
Obs! Noe gikk feil med utfylling av skjema. Prøv igjen
Evolve
,
Lagårdsveien 80
Close modal button